(Framerate.no): Det er mye fint med store, flate tv-er, men på et punkt gjør det aller fleste av dem det relativt elendig. Lyden er nemlig så som så.

I flere år har den mest aktuelle løsningen på problemet vært å plassere en lydplanke under tv-en.

Til pc har det vært mer vanlige høyttalere eller hodetelefoner som har vært greia. Det har dukket opp en og annen lydplanke tilpasset pc også, men så langt har vi ikke testet noen som er så gjennomførte som Creatives nye lydplanke.

Sound BlasterX Katana er større og mer avansert enn pc-lydplankene vi har testet så langt. Større er den også.

 

Stereo med fungerende jukse-surround

Som med lydplanker flest er dette en 2.1-løsning, altså en lydplanke med elementer for diskant og mellomtone, og en basshøyttaler du kan plassere under skrivebordet. Eller du kan gjøre som vi endte opp med etter å hatt den koblet til pc-en en stund, og plassere den i tv-benken på hjemmekontoret.

Takket være at den tar liten plass, og har relativt bra med tilkoblinger, kan altså Sound BlasterX Katana være ganske så allsidig.

Vi har hatt den koblet til spill-pc-en, hvor den fortrinnsvis bør kobles til via usb, og til Xbox One og Playstation 4, da via optisk. Koblet via optisk er det støtte for Dolby Digital og simulert 5.1-lyd.

Av andre tilkoblinger har du analog inngang, i form av en vanlig minijack, Bluetooth og usb-inngang. Sistnevnte slik at du kan koble en minnepinne med musikk rett i Katana.

 

Høyttaler med innebygd lydkort

Koblet til pc-en via usb dukker Katana opp som en egen lydenhet, med de innstillingsmulighetene det gir. Uten driverne installert dukker den enkelt og greit opp som en stereoenhet, mens du med driverne og programvaren på plass i tillegg får støtte for opp til 7.1-kringlyd – i simulert utgave.

Slik må det jo gjerne bli, når Katana har sterehøyttalere på innsiden, og all lyden kommer forfra.

Den simulerte kringlyden gjør en solid jobb, som vi er vant med når det gjelder høyttalere, hodesett og lydkort fra Creative.

 

Rikelig med justeringsmuligheter

Med drivere og programvare på plass har du i tillegg tilgang til en rekke lydprofiler, inkludert til flere av de mest populære spillene, som «Counter Strike», «Battlefield 1», «DOTA2», og flere til. I tillegg har du så klart mer generiske lydprofiler, som «Cinema», «Gaming», «Concert» og en nøytral lydinnstilling.

Og det er til dels stor forskjell mellom de forskjellige lydoppsettene, med varierende grad av simulert kringlyd, bass, og dybde i lyden.

Vår erfaring er at lydprofilene gjør en god jobb, og at du trygt kan, og bør, velge den som er tilpasset spillet du skal spille – eller musikkprofilen til musikk, og «Cinema» til film. Om ønskelig kan du også finpusse litt på profilene i programvaren.

Med Katana koblet til via en av de andre tilkoblingene, for vår del brukt vi optisk og Bluetooth, har du færre profiler å velge i, spill, film, musikk eller flat. I tillegg har du en egen profil til bruk på kvelden, om du ønsker å ikke plage resten av huset, eller nabolaget. Da dempes blant annet bassen, og lyden blir noe «spinklere».

 

Solid lydkvalitet

Til tross for at Katana er relativt slank, men bred, leverer den overbevisende lydkvalitet. Detaljnivået er høyt, og lyden godt balansert. Katana fungerer rett og slett veldig bra. Det skulle vel bare mangle, gitt prisen, som ser ut til å havne på rundt 2.900 kroner.

Om lyden er detaljert og fin, kan det tidvis skorte litt på bassen. Basshøyttaleren er ikke fryktelig stor, men har et ganske stort element, kassen tatt i betraktning. Den er kurant, men gjør ikke veldig mye ut av seg før du skrur lydnivået ganske godt opp. Kanskje riktig, men i noen sammenhenger en anelse stusselig.

Det å dra lydnivået godt opp er for øvrig ikke noe problem. Katana kan spille imponerende høyt, uten antydninger til uren lyd eller at noe «vrenger» seg. Og selv på de laveste lydnivåene du kan stille inn, er det overraskende mye lyd som leveres.

Vår erfaring er at styrke fem er rikelig på vårt ganske store hjemmekontor, og du kan stille videre helt opp til 50. Ved nivå 30 har du for eksempel rikelig med lyd til å drukne ut alt av samtaler på en fest.

Vår erfaring er at bassen fungerte optimalt omtrent halvveis i styrkeskalaen, fra 25-30 – som altså blir i meste laget ellers, med mindre du liker å plage de du bor sammen med - eller naboene, om du bor i leilighet.

 

Fargede lys du kan leke med

Som med spillprodukter flest om dagen, er også Katana utstyrt med en haug med led-lys. Disse er plassert under planken, og oppfører seg forskjellig avhengig av hvilken lydprofil du har valgt. Lysene er selvsagt flerfargede.

I noen tilfeller viser de en enkelt farge, andre ganger et helt fargespill. Her kan du selv gå inn og leke deg med lys og farger i programvaren. Slik kan du matche Katana til resten av pc-en eller tv-benken din, eller bare bruke den som et slags diskolys.

Sound BlasterX Katana ble sluppet i andre deler av verden før jul, men skal være tilgjengelig her i landet i starten av februar. Vi har brukt den en stund, og nesten bare vært fornøyd.

Lydkvaliteten er flott, med god og detaljert lyd. Takket være en liten, medfølgende fjernkontroll er det en smal sak å velge lydprofilen som passer din bruk, samt å justere bassen opp og ned. Og det er i de fleste tilfeller like greit å stille den til topps med en gang, for bassen er en av to ting som trekker litt ned her.

 

Rikelig med tilkoblinger, men HDMI mangler

Den andre er når det gjelder tilkoblinger. Du har for så vidt rikelig av dem her, vi skulle bare gjerne ha sett en til. En HDMI-tilkobling, med videreføring til tv-en hadde nemlig vært knall om du ønsker å bruke Katana til spillkonsoller.

Optisk fungerer for så vidt helt fint, men har du mer enn en spillkonsoll kunne det vært greit å ha muligheten til å bruke dem uten å måtte bak lydplanken for å bytte om på de optiske kablene.

Det er ikke all verdens med konkurrerende produkter, altså lydplanker tiltenkt spilling og pc, å velge i. Av de vi har testet er det nok Razer Leviathan som kommer nærmest, men som likevel ligger flere nivåer under det du får med Sound BlasterX Katana.

Har du ikke allerede noen gode pc-høyttalere, eller er på jakt etter en kjekk løsning som kan brukes både med pc og spilllkonsoller – og ikke ønsker å trekke høyttalerkabler til et 5.1-sett rundt om i rommet – er Katana kanskje det tryggeste og beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå. Så bra er det nemlig, noe pinglete bass til tross.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer