(Framerate.no): Vi har testet en rekke hodesett fra Razer, men dette er så vidt vi kan huske første gang vi tester et trådløst hodesett fra spillutstyrsprodusenten med forkjærlighet for navn hentet fra dyreriket.
De siste årene, og kanskje det siste året spesielt, har det dukket opp en rekke trådløse hodesett beregnet på spill, og det var ikke annet å vente enn at det ville komme et også fra Razer.
Razer ManO’War er et ganske stort, men ikke alt for brautende hodesett, og altså uten ledning. Klokkene er store og runde, og relativt dype. Polstringen er god, og det var smertefritt å bruke hodesettet flere timer i strekk.
Bøylen har også god polstring, og er relativt stram. Det gjør at ManO’War sitter godt fast på hodet. Takket være polstringen og utformingen på klokkene blir det altså likevel ikke så stramt at det blir ubehagelig. Det gikk også overraskende greit å bruke Razer ManO’War mens vi hadde på briller.
Herlig komfortabelt
Til tross for at hodesettet er stort og litt klumpete, er det relativt lett. Vekten på 375 gram er godt innenfor med et trådløst hodesett, og du trenger ikke bekymre deg for nakkeplager eller det som verre er.
Komforten er rett og slett meget god, og blant noe av det bedre vi har prøvd de siste par årene. Ikke helt på nivå med komforten i Sennheisers spillhodesett, men jammen ikke langt unna heller.
Det vi ikke er like sikre på er hvor holdbart hodesettet er. Her er det i all hovedsak brukt plast, som blant annet gir litt knirking når du løfter på, eller tar hodesettet av og på.
Vi har for så vidt mistet hodesettet i gulvet flere ganger uten problem, og brukt det mye i testperioden. Så langt har det holdt helt fint, men hvor slitesterkt det er i lengden gjenstår å se. Så langt virker det greit, plast til tross.
Litt begrenset med usb-dongel
Som med så mange andre, men ikke alle, trådløse hodesett, har Razer valgt å gå for en løsning med usb-dongel for å koble hodesettet til pc-en. Og som med andre usb-hodesett kan du også enkelt bruke det med Playstation 4.
Selv om vi ikke er veldig fan av enda en usb-dings vi kan miste, har Razer løst det ganske godt. Når du ikke bruker hodesettet, eller når du skal frakt det med deg, kan du nemlig plassere dongelen i et spor på høyre klokke, slik at du drastisk reduserer faren for å miste den.
Ulempen med vanlig usb-dongel er at du ikke får brukt hodesettet med for eksempel Xbox One, eller gamle 360. Til det kreves det fortrinnsvis optisk tilkobling. Ønsker du et godt trådløst hodesett til Xbox er for eksempel LucidSound LS-30 et bedre alternativ, og det fungerer også glimrende til pc og PS4.
Alternativt kan du, om du har et par tusenlapper ekstra å bruke, gå for det kanskje mest allsidige av de trådløse hodesettene vi har testet, Steelseries Siberia 840, som byr på usb, bluetooth, optisk og mulighet for analog lyd.
Overraskende god mikrofon
Det kan se ut til at Razer har gløttet litt til konkurrenten Steelseries i løpet av utviklingsperioden. Razer har nemlig valgt en lignende vri på mikrofonen som Steelseries har blitt kjent for. Altså at den rulles inn og ut av venstre klokke. Dermed er det en smal sak å gjemme den unna når du ikke bruker den.
I tillegg til å være enkel å skjule, gjør mikrofonen en god jobb med å plukke opp det du sier. Lyden er kanskje en anelse metallisk, men jevnt over i det øvre sjiktet når det gjelder hodesettmikrofoner vi har testet. Den er også relativt god til å holde bakgrunnsstøyen borte.
Kjekt er det også at du har både demping og nivåjustering for mikrofonen, ved hjelp av et hjul på venstre klokke. På høyre klokke har du for øvrig et tilsvarende hjul til volum og demping av lydavspilling.
Detaljert lyd, men litt veik bass
Inne i de behagelige klokkene er det plassert 50 millimeter elementer som gjør en god jobb. Vi har brukt Razer ManO’War til spill, musikk og film, og er godt fornøyd med det vi har fått servert av lyd.
I spill er lyden detaljert, men kanskje med litt lite trykk i bassen. Mye det samme gjelder når du spiller av musikk eller ser på film. Du har imidlertid en tydelig og klar diskant, og en overraskende detaljert mellomtone, med godt detaljnivå.
Velger du å installere driverpakken fra Razer, Synapse, som for øvrig er en felles driverløsning for de fleste av Razers produkter, får du muligheten til å finjustere lyden. Dermed kan du få mer bass, mer diskant eller hvordan du nå vil ha det, enn med standardoppsettet.
Det ligger et knippe forhåndslagrede equalizer-oppsett i programvaren, men ingen av den er direkte myntet på spill. Litt underlig er det nemlig at Razer har valgt å gjøre ting veldig, veldig standard.
Bare musikk?
De forhåndsprogrammerte lydprofilene er nemlig de samme vi har sett på lydkort og i musikkavspillingsprogrammer i alle år, og er basert rundt forskjellige musikksjangere. Her er ingen profiler for forskjellige spillsjangere, slik normalen er for andre spillhodesett.
I tillegg til å kunne justere lyden ved hjelp av en equalizer, har Razer også lagt til et par andre lydinnstillinger. Blant annet en for «Bass Boost», altså å kjøre på med mer bass.
Ønsker du mer bass, er det den enkleste veien for å oppnå det, selv om den føles litt upresis. Lydkvalitetsmessig kan det dermed være mer å hente ved å justere lyden ved hjelp av nevnte equalizer.
Du hører nesten hvor ting skjer
Som med andre spillhodesett er det selvsagt støtte for simulert kringlyd, og den fungerer her omtrent som forventet. Vi har testet den med både spill og film, og den gir inntrykk av at lyden kommer fra forskjellige kanter, men vi har opplevd bedre. Kalibreringsfunksjonen i Razer Synapse tok kringlyden fra «meh» til ålreit.
Når et hodesett er trådløst er det nødvendigvis avhengig av å ha sin egen lille strømkilde. Her i form av et batteri som er bygd inn et eller annet sted i hodesettet. Av de mange, trådløse hodesettene vi har testet, er det fortsatt Steelseries som har den kjekkeste batteriløsningen, med utskiftbare batterier og lader i senderen.
Vi klarte å tyne Razer ManO’War for litt i overkant av 10 timer batteritid med lydnivået litt over middels. Det er ganske på snittet. Du kan bruke hodesettet mens det lades opp igjen, noe som skjer ved hjelp av en mikroUSB-kabel.
God komfort og lyd, uten ledning
Med en pris på rundt 1 800 kroner er plasserer Razer ManO’War seg litt midt på treet prismessig. Prisen er ikke lav, men sett opp mot hva du får er det ikke ille.
Komforten er helt i toppklasse, og ganske nær våre favoritter fra Sennheiser. Lydkvalitetsmessig er det ikke helt på nivå med Sennheiser, men mer på nivå med for eksempel Corsair Void Wireless og Steelseries Siberia 840 – om en litt mer detaljert i lyden enn Corsair-hodesettet.
Vi er positivt overrasket over mikrofonen, som både er enkel i bruk, har gode justeringsmuligheter rett på hodesettet, og som leverer noe av de beste vi har opplevd av lydkvalitet på et hodesett de siste årene.
Der egentlig fint lite å utsette på Razer ManO’War. Skulle det være noe er det at vi er litt usikre på hvor holdbare sette er i lengden, gitt at det bare er plast å finne her - og at plasten knirker litt. Bruken av usb-dongel gjør det også litt lite allsidig. Du får for eksempel ikke brukt det med mobil, håndholdt eller Xbox.
Annonse. Diskuter denne annonsen her.