(Framerate.no): Når en hører Speedlink tenker en gjerne ikke på det mest avanserte pc- og spilltilbehøret. Den tyske produsenten er kjent for å produsere rimelige og ofte relativt enkle dingser, være seg det er høyttalere, tastaturer eller mus.

Denne gangen har Speedlink imidlertid gått litt grundigere til verks, med det mekaniske tastaturet Ultor.

Eller, egentlig kan det se ut til at de har de hentet litt fra hyllene hos spillutstyrsprodusenten Roccat, som har samme eier som Speedlink.

 

Likt, men ulikt

Speedlink Ultor ser nemlig så godt som identisk ut som Roccat Suora, som vi testet i sommer. Det er imidlertid en viktig forskjell -UItor er  et såkalt «tenkeyless» tastatur, altså uten talltastaturet på høyre side.

Tenkeyless-tastaturer er godt egnet for dem som har trangt med plass på skrivebordet, men fortsatt vil ha resten av tastaturet i normal størrelse, eller for dem som ofte drar med seg pc-en på lan eller tilsvarende.

At Speedlink Ultor også er relativt lavt, gjør at det ikke tar fryktelig mye plass i pc-veska, som kan være kjekt om du trenger å frakte det med deg i ny og ne.

 

Rammeløst og rødt

En annen forskjell fra Roccat-varianten, som for så vidt ikke er like viktig, er fargen. Mens Roccat Suora var sort, har Speedlink valgt å gå for rød metallic-farge på Ultor.

Designen ellers er den samme, og Ultor er altså et rammeløst tastatur, hvor tastene «svever» opp på tastaturet.

Det ser ikke fullt så gjennomført ut som når Corsair gjør det samme, men er nå relativt stilig uansett. Den rammeløse designen gjør det også enklere å holde tastaturet rent, som jo er kjekt.

Byggekvaliteten virker grei, selv om plastbasen under tastaturet kan virke litt vel fleksibel. Det veier imidlertid litt opp at oversiden er i aluminium, som gjør at tastaturet totalt sett er ganske stivt.

 

Kjent og lett kopibryter

Selv om det meste ser likt ut, med samme rammeløse design, er det et par viktige forskjeller her. Mens Roccat hadde valgt TTC Brown til Suora, en fersk kopivariant av Cherry MX Brown, som vi var godt fornøyd med, er det den mer kjente Kailh Red å finne i Ultor.

Kailhs brytere kjenner vi godt fra tidligere, da det er en type brytere som har blitt populære å bruke som en rimeligere erstatning til Cherrys MX-brytere.

Første gang vi testet et tastatur med Kailh-brytere var vi ikke videre førnøyd, men den kinesiske kopiprodusenten har skjerpet seg siden den gang, og Kailh-bryterne i Speedlink Ultor gjør en god jobb.

Bryterne er relativt like originalene fra Cherry, men virker å være noe lettere, altså med mindre motstand.

 

Lett til spill, for lett til jobb

Vi synes allerede MX Red kan være en litt for lett bryter i en del sammenhenger, og med Kailh Red blir det enda litt lettere.

I en del sammenhenger kan det for så vidt være kjekt. Dette er åpenbart mest av alt tenkt som et spilltastatur, både med designen og ved at det er «tenkeyless».

Og til mer ren spillbruk kan den lette Kailh Red-bryteren passe godt. Bryteren er rask og presis, og om ønskelig skal du også kunne justere følsomheten og responstiden ytterligere ved hjelp av driverprogramvaren – uten at vi merket nevneverdig forskjell.

Som med spilltastaturer flest, er også Speedlink Ultor utstyrt med lys under tastene. Her med en liten led-pære under hver tast. De aller fleste tastene har blått lys, men under WASD- og piltastene er lysene hvite.

 

Makroer i de vanlige tastene

Programmerbare makrotaster er også på plass, og som med svært mange tastaturer om dagen programmeres funksjoner på de vanlige tastene, fremfor at tastaturet er utstyrt med en rekke ekstrataster.

Det er en relativt smal sak å programmere funksjoner ved hjelp av driverne, og å bytte blant makroprofiler, enten i driverprogramvaren, eller ved hjelp av hurtigtaster.

Vi var godt fornøyd da vi testet Roccat Suora i sommer. Vi likte den rammeløse designen, og kopibryterne fra TTC.

Mye det samme gjelder denne gangen. Speedlink Ultor fungerer godt, har greit med funksjonalitet, og en fin design.

De røde Kailh-bryterne er en anelse for lette for vår bruk, som dreier seg vel så mye om jobb og skriving, som om spilling.

 

Er det nok for pengene?

Til mer dagligdags bruk og skriving blir Kailh Red rett og slett litt for lett, men til en del typer spillbruk kan de vær et vel så godt valgt som et tastatur med Cherry MX Red – kanskje til og med et bedre valg.

Det kanskje mest interessant med Speedlink Ultor er imidlertid prisen. Ultor koster omtrent 950 kroner, noe som gjør det til et av de rimeligste, mekaniske tastaturene du får – i alle fall om du vil ha litt ekstra funksjonalitet.

Er du på jakt etter et «tenkeyless»-tastatur, er Speedlink Ultor et spennende alternativ. Leter du rett sted kan du imidlertid finne konkurrentene til omtrent samme pris, og for eksempel Logitech G410 byr på litt mer funksjonalitet enn Ultor – og fargejusterbare lys, om det er viktig for deg.

Om du har plass til talltastaturet i tillegg, er det ellers kort vei opp til Roccat Suroa, som byr på samme funksjonalitet, samtidig som bryterne er markant bedre til variert bruk – og prisen nesten den samme.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer