(Framerate.no): LucidSound LS-30 skiller seg ut fra spillhodesett flest, til tross for at grunnleggeren av selskapet har lang erfaring med spillhodesett av den noe mer «rånete» sorten.

Det trådløse hodesettet har en langt mer stilren og klassisk, men samtidig moderne, design enn vi er vant til. De store og behagelig polstrede klokkene er plassert i en bøyle av metall som sitter relativt stramt på hodet.

Hadde vi ikke visst at dette var tenkt som er trådløst spillhodesett hadde vi nok egentlig tenkt at det var et ganske dyrt hodesett til musikkbruk.

Som med trådløse spillhodesett flest følger det med en usb-basert sender. Dessverre er ikke denne Bluetooth-basert, slik at du er avhengig av å ha senderen om du vil bruke hodesettet trådløst.

Støtter for Bluetooth kunne gjort LucidSound LS-30 til kanskje det mest aktuelle, trådløse hodesettet til spill. Da hadde man også kunne brukt det trådløst med alskens andre enheter, og virkelig levd opp til navnet sitt, «Universal Gaming Headset».

Dessverre er det ytterst få trådløse spillhodesett som også har Bluetooth, og hadde LucidSound valgt å legge det til kunne de skilt seg ut enda mer enn de allerede gjør.

 

Med eller uten ledning

Ønsker du å bruke hodesettet med mobiltelefon eller nettbrett kan det gjøres i passiv-modus, med en ledning koblet til venstre klokke. Det følger med 4-polet minijack, slik at du har mikrofon også når du bruker ledning.

Usb-lydkortet er enkelt i bruk. Koble det til, og det fungerer. Ingen drivere nødvendig. På lydkortet er det i tillegg til usb-pluggen, også en liten inngang for optisk lyd.

Det følger med en mikrofonarm i esken, som leverer relativt spinkel lyd. Litt snedig er det at du, om ønskelig kan klare deg uten mikrofonarmen. Det er nemlig bygd inn mikrofon i den ene klokka - som for så vidt også låter ganske så spinkelt.

Det er også på venstre klokke du finner knappen for å slå hodesettet av og på, samt en mikro-usb-kontakt for å lade LS-30.

 

Forvirrende justering på klokkene

Ganske hendig, og litt annerledes, er det at sidene på begge klokkene også er store knapper, og ringen rundt klokkene er hjul du kan vri på.

Her kan du justere både lyden på det du lytter til, samt mikrofonen, ved hjelp av de to ringene, eller dempe lyd eller mikrofon ved å trykke på riktig klokke.

Akkurat hvor du skal vri og hvor du skal trykke er litt vanskelig å vite noen ganger. Koblet til pc eller Playstation 4 går ting nemlig litt i kryss. På den ene klokke demper du mikrofonen og justere lydvolum, mens du på den andre justere mikrofonvolum og demper lyden fra de du hører på. Litt forvirrende.

 

Passiv eller aktiv usb

Koblet til Xbox One eller Xbox 360, noe som gjøres ved å koble senderen til en usb-port, slik at den får strøm, og så koble den medfølgende optiske kabelen fra konsollen til senderen, fungerer hjulene og knappene slik en skulle forvente. Lyd og demping av lyd på samme klokke, mikrofonvolum og demping på den andre klokken. Snodig.

Med Xbox trenger man for øvrig også å koble en kabel fra hodesettet til håndkontrollen for å kunne bruke mikrofonen.

Å koble til pc eller Playstation 3 og 4, er svart enkelt. Sett inn usb-senderen og du er i gang, mer eller mindre. Da får du både lyd og mikrofon trådløst.

Et irritasjonsmoment, som ikke bare gjelder LucidSound LS-30, men alle usb-baserte hodesett, trådløse eller med ledning, er at det er mer knot å bruke dem med Xbox.

At det skal være så enkelt med pc og Playstation, hvor alt går via usb, mens man må gå via optisk og omveier med Xbox, klarer vi ikke helt å forstå. Spesielt med Xbox One, som etter hvert er basert på Windows 10.

Da burde jo alt av drivere og støtte for usb-lydkort være en smal sak å få til, både for lyd og mikrofon. Skulle man tro. Skjerpings, Microsoft!

 

Savner funksjonalitet på pc

Vi har etter hvert testet en mengde trådløse hodesett, og de fleste har vært mest myntet på bruk med pc. LucidSound LS-30 fungerer helt fint med pc, men er kanskje et av de som er best egnet til konsollbruk.

Til pc får du ingen drivere eller programvare som lar deg gjøre noen som helst justeringer i hvordan hodesettet låter.

Dermed sitter du igjen med kun én mulighet for å justere lyden, være seg det er på pc eller konsoll, og vår erfaring er at det like greit å sløyfe den.

På høyre klokke har du nemlig en liten knapp som lar deg velge mellom tre lydoppsett, normalt, ekstra bass eller ekstra diskant.

I normal-modus er lyden overraskende god, spesielt sett opp mot prisen, mens de to andre modusene bare er like greit å glemme med en gang.

 

Takler det meste, men ikke det mest avanserte

Bassen er passe stram og kraftig, uten å gå over i det overdrevne. Den klarer imidlertid ikke helt å holde følge i de mest basstunge låtene, hvor bassen når et punkt hvor den lenger ikke helt vil mer. Vi opplevde imidlertid ikke at den vrengte og ble plagsom.

LS-30 holder ganske godt følge også ellers i registeret, med detaljert og for det meste godt balansert lydbilde.

Vi merket oss imidlertid at det ble litt «overveldet» av de mest avanserte testlåtene våre, hvor det skjer veldig mye helt fra dyp bass, via masse detaljer i mellomtoneregisteret og opp til de høye notene. Med det sagt, det holdt bedre følge enn brorparten av spillhodesett vi har testet.

Til spill, dette selges tross alt som et spillhodesett, gjør LS-30 en glimrende jobb. Vi har som sagt brukt det på Xbox One, Playstation 4 og pc, og fått levert god lyd hele veien.

 

Kunne godt hatt kringlyd

Litt kjedelig er det at det ikke er noen form for simulert kringlyd, som får stadig mer og mer for seg, spesielt om det er gjort riktig. Med direkte usb-tilkobling fra Playstation og pc, og optisk fra Xbox, har man i alle fall det man trenger av signaler for å få det til.

LucidSound LS-30 overbeviser på de aller fleste områder, ikke minst når en ser på prisen. Her får man rett og slett mye for pengene.

Designen er slik at man ikke trenger å gjemme det unna før man går ut av døra hjemme, samtidig som komforten er meget god.

Lyden er for det meste overbevisende. Til spill gjorde det seg meget godt, bortsett fra at vi som sagt savnet simulert kringlyd.

Selv til musikk, som ofte er et problemområde for spillhodesett, var vi godt fornøyd. Vi har testet spillhodesett som gjør seg bedre til den slags, men da har de som oftest vært med ledning, og dyrere, som Sennheiser G4ME Zero og Qpad QH-1339.

Det som imponerer mest er hvor allsidig LucidSound LS-30 er, med både usb og optisk tilkobling.

Der LS-30 bommer mest, er med pc. Det låter for så vidt fint, men vi savner programvare som gir muligheten for å gjøre justeringer i lyden.

Også skjønner vi ikke helt hvorfor det er noe rør med dempe- og lydjusteringsfunksjonene på klokkene, hvor de virker logiske i noen sammhenger, og motsatt av det de burde i andre. Veldig rart, rett og slett.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer