(Framerate.no): Det skorter ikke på mekaniske tastaturer om dagen. Fra å være for spesielt interesserte for bare få år siden, leverer nå alle spillutstyrtprodusenter, en del pc-produsenter og både nye og gamle kjenninger tastaturer med mekaniske brytere.

En av funksjonene som fortsatt er forbeholdt de mer etablerte produsentene er farga lys under tastene, altså lys i alskens farger, som du selv kan justere etter eget ønske.

Vi har bruke Cooler Masters Masterkeys Pro L den siste tiden, et tilsynelatende enkelt tastatur med farga lys, men den relativt stive prisen, fra i overkant av 1 500 kroner her til lands, er ikke bare på grunn av flerfargede lys under tastene.

 

Valg mellom lite eller stort

Masterkeys Pro kommer i to varianter, L og S. Hvor L står, så vidt vi kan tenke oss, for Large, og er tastaturet vi har testet. Her har du fullt tastatur, med talltaster. S-versjonen er såkalt «tenkeyless», altså uten talltastauret. Ellers er de to så god som identiske.

I tillegg til lang eller kort versjon, kan du velge mellom to bryteralternativer, enten Cherry MX Red, eller MX Brown. S-varianten fås også med MX Blue.

Designen er slik vi liker den best, veldig enkel og stram. Her er ingen underlige, tøffe kanter, vinkler og designelementer.

Cooler Master Masterkeys Pro L er et rektangulært tastatur med rett hjørner og få ekstrataster. Byggekvaliteten virker i tillegg veldig god, og det kan virke litt som om Cooler Master har sett for seg et mer voksent publikum enn med mange av de andre barske og rånete tastaturene på markedet.

 

Overraskende mye funksjonalitet

Enkel og ren design til tross, det skjuler seg mye funksjonalitet i Masterkeys Pro L. Her er altså farga LED-lys under hver enkelt tast, og Cooler Master har valgt en litt bredere og større LED-løsning enn det som er normalen. Det gir bedre og jevnere lys under tastene.

Som med andre RGB-tastaturer har du her 16,7 millioner farger til rådighet, i alle fall i teorien. I praksis vil du nok ikke klare å skille så godt mellom fargene at du oppnår i nærheten av det tallet.

En litt snedig, og smart, løsning, er at du ved hjelp av Fn-tasten og F1 til F3 kan justere fargene. F1 styrer rød, F2 grønn og F3 blå. Dermed kan du øke eller minske hver av dem for å justere fargene direkte.

Til tross for en tasteflate med bare fire ekstra taster, fire profiltaster plassert over talltastauret på høyre side, er det ganske mye du kan gjøre ved hjelp av tastene.

Flere av tastene har nemlig dobbelt opp med funksjoner. Det er for eksempel mulig å gjøre så godt som alle lys- og fargeinnstillinger direkte på tastaturet, uten å gå via driverprogramvaren – selv om det er hakket mer tungvint enn å ta det i programvaren.

 

Litt kranglete programvare

Med det sagt, det er ikke alltid like lett å bruke programvaren heller. Vi ble blant annet plaget med at Cooler Masters programvare ba oss oppgradere fastvaren på tastaturet hver gang vi åpnet programmet, til tross for at vi allerede hadde gjort det.

Programvaren er tilsynelatende enkel i bruk, men vi hadde litt problemer med å programmere lysene skikkelig, og samtidig få programvaren til å lagre det skikkelig. Vi klarte heller ikke å få programmet til å skifte profil basert på hvilke programmer vi kjørte mer enn en gang i blant.

Ved siden av å kunne lage dine egne lys- og fargeoppsett, ligger det også en hel haug med ferdige fargeprogrammer klare til bruk i programvaren.

 

Komplisert makrofunksjon

Det er også mulig å programmere makrofunksjoner direkte på tastaturet, men vi fant ingen mulighet for å programmere makroer i programvaren. Masterkeys Pro L har du ingen ekstrataster til å aktivere makroene, så det må gjøres ved hjelp av Fn-tasten og valgfrie taster på tastaturet.

For all del, det er hendig å kunne ta alt slikt via tastaturet, men som du kan se i Cooler Masters egen video lengst ned i testen, er det litt å sette seg inn i om du ønsker å programmere og bruke makroer. Så pass mye faktisk, at det nok hadde vært enklere å kunne ta det via programvaren.

Vi valgte å ta inn Masterkeys Pro L med Cherry MX Brown til test, ettersom dette både er en mindre utbredt bryter, og fordi det etter vår mening er den best egnede bryteren om du skal bruke tastaturet til mer enn bare å spille.

Med en kjent bryter under tastene visste vi på mange måter hva vi gikk til. Bryterne er behagelig, passe faste og meget presise.

MX Brown er, i alle fall til vår bruk, bedre egnet til spilling en MX Red, ved at de har en liten økning i motstanden halvveis i nedslaget. Det hindrer feilslag på tastene i hektiske situasjoner.

I tillegg er MX Brown en meget behagelig bryter til skriving. Til den slags bruk er den ikke fullt like god som MX Blue, men er samtidig bedre til spill – og ikke minst, langt mer stillegående.

 

Herlige MX Brown

Vi visste altså mye hva vi gikk til da vi begynte å teste Cooler Master Masterkeys Pro L. Bryteren er vi godt kjent med fra tidligere, og like veldig godt. Den fungerte som den skulle, og var herlig både til spill og skriving.

Står du og skal velge nytt tastatur, og har muligheten for å velge et med MX Brown, anbefaler vi å gå for det fremfor MX Red. Vi tror ikke du kommer til å angre.

Med mekaniske tastaturer med samme brytere er den resten av funksjonene som er avgjørende, i tillegg til byggekvaliteten. På sistnevnte har Cooler Master gjort en meget god jobb.

Tastaturet gjør det også bra når det gjelder programmeringsmuligheter, de har du nemlig rikelig av her. Vi liker godt at du kan gjøre det meste av programmering direkte på tastaturet, selv om programvaren i teorien er litt enklere å bruke.

 

For vanskelig å bruke alle funksjonene

Det som trekker ned er nemlig programvaren, som egentlig er veldig bra. Det er bare at den ikke alltid gjorde som vi ville, og var en anelse mer knotete enn det i utgangspunktet virket som i en del sammenhenger.

For så vidt ikke noen «deal breaker», og forhåpentligvis noe som blir bedre med en oppdatering eller to. Litt verre er det med prisen. Nesten 1 600 kroner og oppover, litt avhengig av hvor du handler, gjør at Masterkeys Pro L er et av de dyrere tastaturene du får kjøpt, og selv om det er et meget bra tastatur med god funksjonalitet og herlige brytere, er det ikke til å komme utenom at det er mye penger for et tastatur. 

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer