(Framerate.no): Vi har testet en del spesielle hodesett i løpet av årene med spillutstyrstesting, men Plantronics RIG 500E er noe av det som skiller seg mest ut.

Designen er for så vidt ganske typisk spillhodesett, med en miks av klassiske, runde klokker og en barsk bøyle.

Likevel skiller designen seg ut. RIG 500E er nemlig et modulært hodesett, hvor du bytte om på klokker og bøyle.

Plantronics har fått med seg ESL (Electronics Sports League) på laget, noe som blant annet er synlig via en ganske stor ESL-logo på hodesettet.

Det kan også være at en del av de litt spesielle løsningene er bedre egnet for konkurransebruk enn for hjemmebrukerne.

 

Solid og modulært

Plantronics RIG 500E er toppmodellen, koster i underkant av 1 000 kroner, og leveres med sort bøyle, strikkbelastet bånd over hodet, to sett med klokker og en mikrofon. I tillegg følger det med et usb-basert lydkort.

Det virker å være mye greier for pengene, sett opp mot mange andre spillhodesett.

Og selv om det er litt uvanlig med hodesett hvor du kan bytte ut selve bøylen (du kan kjøpe andre bøyler i forskjellige farger), er det klokkene som skiller seg ut. Eller, det som skiller seg ut er at du får med to sett klokker her, som du kan bytte ut etter behov.

Det ene settet med klokker er lukkede, altså at utsiden av klokkene er tette, mens putene er trukket med kunstskinn. Til sammen gir det relativt god støydemping og litt varme ører i sommerhalvåret.

Sett nummer to er et sett med åpne klokker. Her er utsiden av klokkene perforert, mens putene har stofftrekk. Det gjør dem mer behagelige på varme sommerdager, men slipper også inn det meste av lyd rundt deg, samt at det slipper det du hører på ut til omgivelsene.

 

Flere ledninger, men én mangler

Hvert av klokkesettene er utstyrt med ledning fra begge klokkene, som går sammen til en firepolet minijack. Denne kobles videre i en forlengelsesledning, siden ledningene fra klokkene er svært korte.

Klokkene festes enkelt til bøylen, og du kan justere størrelsen på settet avhengig av hvilket av tre hull på hver side av bøylen du plasserer klokken i. Ganske snedig.

På venstre klokke, på begge de to settene, er det plassert tilkobling for den medfølgende mikrofonarmen. Det følger nemlig bare med én mikrofonarm. Det er relativt smertefritt å koble mikrofonen fra og til.

Mikrofonen leverer litt spinkel lyd, men er for så vidt god nok til å kommunisere med lagkamerater og på Skype.

Med firepolet kontakt får du både lyd og mikrofon i samme minijack. Dermed er det en smal sak å bruke hodesettet med mobiltelefoner, nettbrett, konsoller og en del bærbare.

Vi klarte ikke å finnen adapter for overgang til separate minijack-plugger for lyd og mikrofon i esken. Det følger rett og slett ikke med. Det er litt kjedelig om du har et skikkelig lydkort med separate utganger for lyd og mikrofon i pc-en din.

 

Halvhjertet lydkort

Alternativene da er å klare seg uten mikrofon, kjøpe en adapter, eller bruke det medfølgende usb-lydkortet.

Lydkortet har støtte for Dolby Headphone og simulert 7.1-kringlyd. For å få full utnyttelse av lydkortet må du installere drivere. Dolby-funksjonen skrus av og på via en knapp på lydkortet.

Dolby Headpone-funksjonen gjør en halvkurant jobb med å gi inntrykk av kringlyd i spill og filmer, men vi savner programvare for å gjøre justeringer i lyden. Det lå nemlig ikke i driverpakken. I alle fall ikke som vi klarte å finne.

 

Best med et skikkelig lydkort

Vi har testet Plantronics RIG 500E med Sound Blaster-kort i en stasjonær pc, med det medfølgende Plantronics HD1-lydkortet og til både Xbox One og Playstation 4 - i begge tilfeller koblet rett i håndkontrollen.

RIG 500E er ganske godt justert inn fra fabrikk, og lydkvaliteten er hakket bedre enn vi hadde forventet for et hodesett til rett rundt tusenlappen, i alle fall ett med så mye ekstra i boksen.

Lydbildet endrer seg naturlig nok noe avhengig av hvilke klokker du velger å bruke. De lukkede klokkene har en ganske stram og presis bass, uten at den går over i det ekstreme, men vi savner nok litt detaljnivå i mellomtoneregisteret.

Til spill duger det bra, og med relativt god støydemping bør RIG 500E gjøre en fin jobb også i støyete omgivelser. Som musikkhodesett fungerer det fint, og sett opp mot prisen og all funksjonaliteten er vi fornøyd.

 

Luftigere og litt daffere

Med de åpne klokkene blir lyden noe «luftigere», med litt mindre trykk i bassen, men samtidig hakket åpnere mellomtone og diskant. Detaljnivået er fint, og RIG 500E fungerer overbevisende også til musikk – spesielt sett opp mot prisen.

Vi likte lydbildet i de åpne klokkene en anelse bedre enn med de lukkede, men de slipper så klart inn mye lyd, slik at de best egner seg i stille omgivelser.

Best resultat fikk vi med RIG 500E koblet til Sound Blaster-kortet i spill-pc-en, mens Plantronics eget lydkort ikke overbeviste fullt like mye. Det fungerer som det skal, men byr ikke på stort mer enn man kan forvente seg av et gjennomsnittlig, integrert lydkort.

 

Interessante løsninger

Plantronics RIG 500E er en ganske annerledes løsning enn det vi normalt sett ser. Her får du på mange måter to hodesett i ett. Ulempen er så klart at du bare får brukt ett av dem om gangen.

De lukkede klokkene gjør en ganske god jobb med å holde støy ute, samtidig som de gir et litt «tøffere» lydbilde, mens de åpne klokkene låter en anelse bedre, og blir ikke fullt like klamme på varme dager.

Samtidig som løsningen med to sett med klokker, et åpent og et lukket, er spennende, kan den kanskje virke litt unødvendig for de fleste vanlige spillere.

Vi mistenker vel at de for de fleste vil bli sånn at man velger et av klokkesettene, og glemmer de andre litt.

En fordel med en slik modulær løsning er så klart du enkelt, om du får tak i delene, kan bytte ut deler som går i stykker. Med det sagt, virker byggekvaliteten jevnt over meget god.

Selv om det kanskje kan virke litt bortkastet om du kun sitter hjemme og spiller, gjør du ikke noen tabbe om du velger RIG 500E, selv om det så klart er litt surt å ha betalt for et ekstra sett klokker som blir liggende og støve ned.

Lydkvaliteten er god, og på nivå med gode sett i omtrent samme prisklasse, samtidig som komforten er meget god. Egentlig ganske imponerende, gitt at man her får med omtrent et halvt hodesett ekstra i boksen. Og det for under tusenlappen.

Vi skulle bare ønske lydkortet var noen hakk bedre, og kom med programvare som lot oss finstille lyden litt mer.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer