(Framerate.no): Med Steelseries er vi ofte litt usikre hva vi får servert når vi kobler til et nytt hodesett. Noen ganger er lyden og komforten ypperlig til typisk spillbruk, noen ganger fungerer det også fin-fint til musikk og film – og noen ganger er hele greia bare en stor nedtur.

Et av settene som aldri var noen nedtur, men som heller overbeviste når det gjaldt funksjonalitet, komfort og byggekvalitet, var det trådløse Steelseries H Wireless – senere omdøpt til Siberia 800. Det leverte i tillegg jevnt over god lyd, og i spill var lyden «spot on».

De siste ukene har vi, som eneste norske, så vidt vi har forstått, fått testet oppfølgeren. Steelseries Siberia 840 lanseres i dag, og vi har dommen.

 

Veldig likt, men med én viktig nyhet

Selve hodesettet ser nesten helt likt ut som forrige modell, og den eneste synlige forskjellen er at lokkene på klokkene har fått ny farge. I stedet for å være i blank, svart plast, ser de med Siberia 840 ut som om de er laget av børstet metall.

Utseende bedrar, det er fortsatt plastlokk det er snakk om, og hvorvidt det ser bedre ut eller ikke får være opp til deg. Vi liker designen, akkurat som vi likte designen på forgjengeren.

Viktigere enn at utseendet er litt forandret, er at komforten fortsatt er meget god. Putene, både i bøylen og i klokkene, er myke og behagelige. Trekket på klokkene kan bli en anelse klamme etter noen timers bruk, men Siberia 840 er langt fra verst på dette området.

I tillegg til at komforten er svært god, virker også byggekvaliteten solid. Vårt H Wireless har vært mye brukt de siste årene, og ser fortsatt nesten ut som nytt, og Siberia 840 virker å følge i samme sporet.

 

To batterier og smart lader

Som med tidligere varianter leveres også Siberia 840 med to oppladbare batterier og en basestasjon som sender og mottar de trådløse signalene, og som har ymse tilkoblinger bak. I siden av basen er batteriladeren plassert, slik at du alltid har et ferdig ladet batteri tilgjengelig. Kjekt.

Steelseries lover opp til 20 timer batteritid med hvert av batteriene. Vår erfaring er at det er i overkant optimistisk. Litt over 10 timer er nærmere det du kan forvente deg ved normal bruk.

I det hele tatt er det meste veldig likt som forrige gang, men en viktig nyhet er det. Siberia 840 har fått støtte for Bluetooth, noe som betyr at du relativt enkelt kan bruke det med enheter som har støtte for Bluetooth, uten å trenge å gå via basestasjonen.

 

Rikelig med tilkoblingsmuligheter

Du har flere valgmuligheter når du skal koble Siberia 840 til konsoll, pc eller annet. Totalt sett har du nok tilkoblinger til å bruke Siberia 840 med så godt som alle lydkilder. Her har du optisk inn- og utgang, analog lyd via minijack, usb og Bluetooth.

Fra konsoll kan det være greit å bruke optisk kabel. Eventuelt kan du bruke vanlig, analog lyd. Playstation 4 støtter normalt sett hodesett via usb, men vi klarte ikke å koble Siberia 840 til på den måten. Da ville vi uansett gått glipp av muligheten til å stille på lyden, slik vi kan via basen.

Til pc er usb den greieste løsningen, selv om du kan bruke analog eller optisk fra lydkortet ditt. Det følger med det du trenger av kabler i esken. Det følger også med en lader, om du vil bruke Siberia 840 uten at den er koblet til via usb. Med laderen koblet til virker det også som om det å lade batterier går fortere.

Basestasjonen har en liten skjerm foran, sammen med et hjul og en knapp. Du kan trykke og vri på hjulet for å gjøre endringer i innstillinger i menyene. Her har du rikelig med justeringsmuligheter, som å bla gjennom lydkilder, aktivere eller deaktivere simulert kringlyd, velge profiler, eller justere lyden ved hjelp av en 5-bånds equalizer.

 

Over snittet med justeringsmuligheter

Nytt, sammenlignet med gamle H Wireless, er at du nå har fått skjermsparer på basestasjonen. Akkurat det var et savn på H Wireless, hvor skjermen ble stående på hele tiden. Det førte til at vi etter en stund endte opp med et fastbrent «spøkelsesbilde» på skjermen, som har vært en anelse plagsomt.

Takket være et godt utvalg av tilkoblinger er Steelseries Siberia 840 godt egnet til variert bruk. Vi har brukt hodesettet og basen sammen med pc via både usb og optisk, Xbox One via optisk og mobiltelefon via Bluetooth. Du kan enkelt legge til nye kilder i menyen, og kjapt velge hvilken kilde du ønsker å hente lyden fra.

Bruker du Siberia 840 med konsoll må du, som med andre spillhodesett på konsoll, koble en ledning fra hodesettet til håndkontrollen om du vil ha mulighet til å bruke mikrofonen for å kommunisere med andre spillere.

Det er mulig å bruke Siberia 840 med pc uten å installere drivere, men velger du å installere driverpakken Steelseries Engine 3, som også fungerer med annet utstyrt fra Steelseries, får du tilgang til et knippe av de samme funksjonene på pc, noe som kan være litt enklere enn å trykke og vri på hjulet på senderen.

 

Mer allsidig med Bluetooth

Det at det nå er mulig å bruke hodesettet sammen med enheter med Bluetooth er en kjekk oppgradering fra tidligere.

Selve oppkoblingen mot mobiltelefonene våre var enkelt og kjapt unnagjort. Litt verre var det å endre tilbake, slik at Siberia 840 kommuniserte med basen, i stedet for via Bluetooth. For å endre på det må du inn i menyene på basen. Å aktivere eller deaktivere Bluetooth rett fra hodesettet hadde vært en mer smidig løsning.

Koblet til telefon kan du bruke Steelseries Siberia 840 både til å lytte til musikk eller annet fra telefonen din, og som håndfrisett. Det at du nå ikke trenger å være bundet til basestasjonen, som med tidligere utgaver av Steelseries trådløse hodesett, er et stort pluss – og noe som gjør de litt enklere å forsvare den relativt stive prisen på rundt 3 300 kroner.

Steelserier Siberia støtter Dolby Headphone, Dolby Digital og Dolby Pro Logic IIx, og er i stand til å gjøre kringlydsignaler til simulert kringlyd. Vår erfaring med den simulerte kringlyden er litt så som så. Det er et snev av posisjonsaudio å finne her, men ikke på nivå med de beste hodesettene eller lydkortene med best simulert kringlyd.

 

Fint til det meste

Vi har vært relativt godt fornøyd med lydkvaliteten med H Wireless. Hodesettet har fungert ypperlig til spill, og også levert relativt overbevisende lyd med musikk. Det samme er tilfelle med Siberia 840.

For all del, lydkvaliteten er ikke helt på nivå med et ledningsbasert hodesett i samme prisklasse, eller et til rundt tusenlappen mindre for den saks skyld.

Du får imidlertid servert detaljert og god lyd i spill, kombinert med rikelig med ganske så presis bass. Det samme gjelder til film og tv-serier, hvor, litt avhengig av hvilket lydprofil du har valgt, eller konfigurert selv, tydelig får frem dialog og andre lyder.

Til musikk gjør Steelseries Siberia 840 i utgangspunktet en kurant jobb, men med litt daffe detaljer og i overkant mye bass. Det blir ikke stort bedre om du velger å aktivere «Music»-lydprofilen Steelseries har lagt til. Løsningen for vår del ble å lage en egen profil med litt mindre trykk i bassen, og litt mer diskant og mellomtone.

Resultatet etter justering ble et passe detaljert og luftig lydbilde, og fortsatt rikelig med bass i testlåtene våre. Du skal dra mye på med både bass og lyd før hodesettet viser antydninger til å vrenge og bli grøtete.

Et problem vi hadde med Siberia 840 var lydnivået. Vi er for så vidt ikke tilhengere av lydnivåer som går på hørselen løs, men med lyden via usb og lyden skrudd til topps både på basestasjonen og pc-en blir det tidvis fortsatt litt i minste laget. Det er mulig å deaktivere begrensninger i volumnivået, noe som kan være like greit å gjøre først som sist.

 

Dyrt, men mye for pengene

Steelseries Siberia 840 er et dyrt hodesett. I skrivende stund har det ikke dukket opp hos norske nettbutikker, men anbefalt utsalgspris er satt til 3 299 kroner. Det er omtrent det samme prisnivå som for dagens Siberia 800, og gitt at du her får ny litt ny funksjonalitet og støtte for Bluetooth, er Siberia 840 allerede et bedre kjøp enn forgjengeren.

Sett opp mot andre trådløse hodesett er prisen heller ikke ille, gitt den ekstra funksjonaliteten. Andre trådløse hodesett, som Astro Gaming A50 eller Mad Catz F.R.E.Q.9, som koster omtrent det samme byr ikke på det samme nivået av funksjonalitet.

Med Siberia 840 og basen kan du justere lyden også uten at det er koblet til en pc med drivere installert, noe de fleste andre trådløse spillhodesett ikke klarer. Dermed kan du justere lyden også med konsoll, noe vi har savnet med andre hodesett på konsoll.

 

Tilkoblinger utover usb og basestasjon med gode innstillingsmuligheter er noe av det som skiller Siberia 840 fra konkurrentene. Når lyden, komforten og byggekvaliteten også er god, er det meste på plass med Siberia 840. To batterier som enkelt kan byttes ut er også et pluss.

At Steelseries har lagt til Bluetooth gjør Siberia 840 mer allsidig enn tidligere versjoner, og mulig å bruke også når du ikke er koblet til basestasjonen ved pc-en eller konsollen. Nå kan du også bruke det som hodetelefon når du er utenfor hjemmet.

Det er ikke stort å trekke for her. Vi kunne ønsket oss noe bedre forhåndsprogrammer for lyd, med litt mer detaljer og litt mindre bass, og lydnivået er i laveste laget før du deaktiverer lydbegrensninger i menyene, noe som krever litt leting for å pønske ut. Den simulerte kringlyden oppfattet vi også som ganske middelmådig.

Lyden er jevnt over god, men klarer du deg med ledning kan du få billigere hodesett som låter bedre. Da går du imidlertid glipp av enkelt tilkobling og god lyd med så godt som alle lydkilder, som konsoller, telefoner, pc-er, tv-bokser og annet.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer