(Framrate.no) Det begynner å bli en stund siden vi sist testet noe fra den tyske produsenten Roccat, faktisk nesten fire år.

Sist vi testet et av selskapets tastaturer var det fortsatt membran som gjaldt, selv om det så vidt hadde begynt å bli populært med mekaniske spilltastaturer.

Roccat brukte da også litt tid på å lage et tastatur med mekaniske brytere, men nå har de flere tilgjengelig.

Vi har imidlertid ikke valgt å teste et av de allerede tilgjengelige tastaturene. Tastaturet vi har testet denne gang, Roccat Suora, er fortsatt ikke tilgjengelig i butikkene, men er ventet å dukke opp veldig snart.

 

Maksimalt minimalistisk

Med Suora har Roccat valgt en litt uvanlig tilnærmelse. Der vi de siste årene har sett stadig flere funksjoner, spenstige og hårete design, og ikke minst lys i all verdens farger, har Roccat valgt å gjøre Suora så enkelt som mulig.

Designen minner mye om Corsairs tastaturer i K-serien, med tastene hvilende, nesten litt som om de svever, over en metallflate. Det er en design vi likte da Corsair gjorde det, og som vi liker godt også med Roccat Suora.

I tillegg til «svevende» taster, som gjør at du ikke har noen ramme rundt tastaturet, har Roccat valgt å gjøre Suora så lite som mulig, mens selve tasteflaten fortsatt er fullstørrelse. Det er rett og slett slik at tastene dekker nesten helt ut til kantene av tastaturet.

Det er kun den øverste delen av tastaturet som er i metall, mens basen under er i blank, sort plast.

 

Makro i vanlige taster

Roccat har sløyfet alt av ekstrataster og dilldall. De har imidlertid gitt noen av tastene ekstra funksjoner, som du kan programmere i Roccats «Swarm»-programvare.

Via tastene plassert ovenfor piltastene, «Ins», «Home», «Del», og så videre, har du tilgang til seks programmerbare makrotaster.

Selv om tastaturet i seg selv fremstår som svært enkelt, har du litt ekstra muligheter ved å bruke programvaren, som for øvrig er samme programvare som du kan bruke til andre Roccat-produkter. Det liker vi. Desto færre ting vi trenger å installere, desto bedre.

Det er ikke flerfargede og justerbare lys under tastene, men lys må man jo ha. Her er de blå, og du kan justere lysstyrken opp og ned, eller du kan få lysene til å «puste» med varierende lysstyrke. Sistnevnte er egentlig mest irriterende.

 

Lite, men i full størrelse

Ved siden av å skille seg ut med å være et veldig lite fullstørrelse tastatur, er det en annen ting som skiller Roccat Suora fra andre tastaturer vi har testet.

For mens det tidligere kun gikk i Cherry MX, og etter hvert i Kailh og Logitechs Romer G, har Roccat valgt en helt ny bryter.

Vel, helt ny er den på mange måter ikke. Den ser i alle fall veldig kjent ut. Roccat har nemlig valgt en Cherry MX-kopi fra TTC. Denne gangen er det snakk om en kopi av Cherry MX Brown, en av våre absolutter favorittbrytere.

 

En vellykket kopibryter

TTC Brown er i det store og det hele veldig lik Cherry-bryteren den er en kopi av, men med mer merkbar, taktil tilbakemelding enn originalen. Det liker vi for så vidt godt, da den blir enda litt mer i stil med den klikkete Cherry MX Blue.

I bruk er den veldig lik MX Brown, men altså med litt tydeligere tilbakemelding halvveis i nedslaget. Det en del kanskje ikke setter like stor pris på, er at TTC-bryteren er noe mer høylytt enn Cherry-originalen.

Som vi sa da vi nylig testet Logitech G610 Orion Brown, mener vi Brown-bryteren burde stå på toppen av lista om du bruker pc-en til mer enn _bare_ spilling. Selv da kan MX Brown være verdt en titt.

Det står vi ved, og det gjelder faktisk også TTC Brown, som vi ble svært positivt overrasket over.

 

Utmerket hverdags- og spilltastatur

Vi har brukt Roccat Suora til å skrive artikler og tester, inkludert denne, og det har fungert ypperlig. I løpet av testperioden har vi også spilt varierte spill, og det også fungert fin-fint.

Den litt mer følbare tilbakemeldingen har både ulemper og fordeler. Ulempen er at vi merker at det kan ta litt ekstra tid å få tastene ned, uten at vi har lidd noen stør nød som følge av det. Fordelen er at feiltrykk på tastene er enda sjeldnere enn med MX Brown, og ikke minst den lette MX Red.

Her må man altså vurdere det opp mot bruk, spill og spillestil. Skal ting gå ekstremt raskt er nok ikke Suora det beste egnede tastaturet, men til mer allsidig bruk, og ikke like tidskritiske spill, gjør det en knalljobb.

Ofte er vi litt skeptiske til kopibrytere, men dette er så nær originalen at vi klarer oss vel så greit med TTC-bryteren. Den er nok imidlertid ikke fullt så godt egnet om du skal bruke den på jobb i åpent landskap.

Ved siden av å gi litt ekstra tilbakemelding, er pris også en fordel med TTCs kopibryter. Selv om Roccat Suora ikke er kjempebillig, er det rimeligere enn de fleste mekaniske tastaturene vi fant med originalbryteren fra Cherry – om enn bare en hundrelapp eller to.

I skrivende ligger Roccat Suora med priser fra 1 000 til 1 100 kroner, mens tilsvarende tastaturer fra Qpad og Corsair koster fra rundt 1 200 kroner.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer