(PressFire.no): Det finnes mange grunner til å velge spillkonsoller framfor pc, og det finnes minst like mange grunner til å velge pc framfor konsoller.

Nå blir de likere og likere – mange interesser innen pc-spilling jobber for å få pc-en under tv-en, mens konsollprodusentene vil ha noen av fordelene pc-spillerne i dag nyter godt av.

Tradisjonelt sett har vi delt inn konsollene i generasjoner, hvor dagens PlayStation 4 og Xbox One teller den åttende i rekken. Med Playstation 4 Pro blir grensene på flere måter vasket ut.

Tre år etter lanseringen av PlayStation 4 kommer det en ny og kraftigere maskin, som kan tilby bedre grafikk. Med PlayStation 4 Pro har utviklerne mulighet til å stikke et sugerør i ekstra maskinkraft, som kan brukes på flere forskjellige måter

 

Hva, hvor og hvordan

Hvis man skal tolke de utgivelsene som fra lansering er tilgjengelige med PS4 Pro-støtte, så finnes det en rekke muligheter. For dem som eier tv-er med 4K, vil enkelte spill kunne dra nytte av den høyere oppløsningen til tv-en og levere skarpere bilder. Det er sjelden snakk om spilling i ekte 4K, men høyere oppløsning enn 1080p som igjen blir oppskalert til 4K-skjermen via en teknikk kalt «checkerboard rendering».

Så langt har vi fått se flere spill som bruker teknikken, og resultatet er svært overbevisende. Alle detaljer i bildet kommer fram og det blir sylskarpt.

Og dem som har tv-er som støtter utvidet fargespekter (HDR) vil kunne oppleve en enda tydeligere forbedring, problemet er bare at dette må du oppleve med egne øyner for å se selv. Det er ikke mulig å gjenskape det med skjermbilder eller videoer på dataskjermen din.

HDR-bilde løser gamle problemer knyttet til fargedybde, hvor tv-ene egentlig ikke har nok rekkevidde i fargene til å håndtere «hele» skalaen. Dermed forsvinner enkelte detaljer i mørke og/eller lyse deler. I noen spill vil dette nok oppleves som en mer dramatisk forskjell enn 4K-oppløsningen – den er mer umiddelbar.

 

Hva med de med «gamle» tv-er?

For dem som fremdeles har 1080p-skjermer, så er det litt mer ullent rundt fordelene. Men vi vil påstå at de fordelene som er der, er kanskje de mest undersolgte rundt konsollen.

De spillene som støtter PS4 Pro vil tilby såkalt supersampling for dem som kjører 1080p-skjermer – en teknikk som tar 4K-bildet og skalerer ned. Resultatet er fantastisk for kantutjevning (anti-aliasing), og det finnes eksempler på spill som nyter godt av dette.

De taggete kantene forsvinner fullstendig og etterlater et bilde nesten fullstendig uten piksler. Vi lot oss imponere over hvordan «Titanfall 2» ble seende ut på en stor projektor med 1080p-oppløsning.

Andre spill tilbyr faktisk valg - finere grafikk, eller høyre bildefrekvens. «Rise of the Tomb Raider» er ett av spillene hvor du får dette valget i innstillinger-menyen. Og uansett hvilke moduser du måtte velge i spillet på PS4 Pro, så ser det vesentlig bedre ut enn Xbox One-versjonen fra fjoråret.

Flere spill kommer med disse valgene, som ligner mer det vi er vant til fra pc-spilling.

I det kommende «Ni-Oh» kan du til og med velge å kjøre spillet med en «opplåst» bildeoppdatering, der utviklerne bare lar det hele spinne opp og ned fra 20 til 60 bilder i sekundet, men med maksimal grafikkvalitet.

 

Velg selv

På flere måter er det kanskje befriende at utvikleren ikke lenger må ta disse valgene for oss, for noen av oss foretrekker høyere bildeoppdatering enn litt finere grafikk. Likevel har det også vært en av elementene som har vært viktig for konsollspilling – spillet er likt for alle, og du slipper å tenke på ytelse?

Det er også et spørsmål knyttet til konkurransespill her – hva om «Destiny» nå plutselig åpnet for at enkelte kunne spille med 60 bilder i sekundet, mot andre som i dag spiller med 30 bilder i sekundet?

Flerspillerdelen av «Battlefield 1» på PS4 Pro leverer nærmere 60 bilder i sekundet sammenlignet med PS4-versjononen, hvor sistnevnte kan ligge helt nedi 45 bilder i sekundet. De fleste som har spilt konkurransebaserte refleksbaserte spill forstår at dette er en stor fordel.

Slik har det naturligvis vært for pc-spillere i alle år, men fordelen på konsoll har vært at det har vært likt for alle. Det ser nå ut til å bli en saga blott.

 

Bedre VR

De som har PlayStation VR vil også kunne få bedre opplevelse i form av bedre kantutjevning og finere grafikk – noe som er sårt etterlengtet når en merker at det knaker i den «gamle» PS4-konsollen med VR.

Vi har selv opplevd en markant forbedring i grafikk med PSVR, der bildet oppleves skarpere og mer detaljrikt på den nyere konsollen. Heldigvis er de strenge kravene fra Sony slik at den vanlige PS4-maskinen likevel kjører med en stabil bildeoppdatering, men det er på bekostning av grafikken.

I så måte er PS4 Pro, som korrigerer dette noe, den beste måten å oppleve VR på konsoll på.

Men alt dette er kun en realitet om utviklerne velger å legge inn støtte for PlayStation 4 Pro i spillene sine – noe som er valgfritt. Og selv om vi spår at de aller fleste velger å tilby støtte, så er det fremdeles usikkert hva vi har vi vente. Det finnes ingen garantier.

I beste fall blir ikke den «vanlige» versjonen forsømt i ren latskap fra utviklerne, samtidig som Pro-eierne får det ekstra de har betalt for.

Men dette kan bety at Pro-versjonen av spillene blir «standard»-versjonen på godt og vondt – hvor de med den «gamle» konsollen får fattigmannsversjonen av spillene. Dårlig optimaliserte spill av late utviklere, hvor det som kunne blitt gjort på PS4 nå i stedet leveres på PS4 Pro.

Dette er noe vi allerede har fått smake litt på i konsollovergangene, når spill blir utviklet for begge generasjonene. Denne gangen er naturligvis forskjellen langt mindre, så vi kan jo krysse fingrene for at det samme ikke skjer her.

Kravet fra Sony er bare at Pro-versjonen av spillet skal kunne tilby noe «bedre» enn den vanlige versjonen, men det er jo relativt når utvikleren velger hva «standarden» skal være.

 

Xbox One S.
Xbox One S er en bedre maskin for film og tv-serier

For dem som er spesielt interessert i lyd og bilde for film er PS4 Pro en skuffelse sammenlignet med konkurrenten Xbox One S. Sony har nemlig valgt å ikke omfavne Blu-Ray-plater med 4K-oppløsning med konsollen, og dermed finnes det faktisk ingen måte å se film og tv-serier med topp kvalitet i 4K på PlayStation 4 Pro.

Sonys svar har vært at brukerne i økende grad bruker strømmetjenester, noe som det er vanskelig å argumentere mot.

Likevel er det rart at selskapet som kanskje har mer interesse av å selge både tv-er, plater med filmer og tv-serier og lydutstyr velger bort systemet som gir den beste lyden og det beste bildet.

Det finnes faktisk ikke en mulighet å oppleve det beste bildet og lyd for film eller tv-serier på PS4 Pro - 4K på en strømmetjeneste vil ikke kunne matche en fullblods Blu-ray-plate.

Dermed er det beste tilbudet til de som er interessert i det beste formatet for sine 4K-tv-er en Xbox One S – som ikke bare spiller av 4K-plater, men er et svært godt tilbud sammenlignet med enkeltstående 4K-spillere på markedet.

Netflix i 4K en trøstepremie for dem som faktisk bryr seg om det beste innen bilde og lyd, hvor spesielt sistnevnte får seg en solid knekk med strømming.

Her hadde Sony en gyllen mulighet til å gjøre reint bord, men gir faktisk bort et segment til Microsoft.

I essens – Xbox One S er best på film og tv-serier i 4K, mens PlayStation 4 Pro er best på spilling i 4K (eller nær 4K, om du vil). Microsofts konsoll er også rimeligere.

 

Er du allerede eier av en PS4 og vurderer å oppgradere, er overgangen ganske smertefri takket være en funksjon i PlayStation 4-systemet. Du kan koble begge maskinene til en router for å overføre alt innhold på din gamle maskin via nettverk.

Per i dag er PlayStation 4 Pro en av de beste måtene å dra nytte av en tv som er klar for 4K-innhold. Vi vil faktisk påstå at 4K er mer interessant i spill enn for film og tv, for forskjellen mellom 1080p og 4K er tydeligere.

Det er imidlertid ikke bare 4K-folket som vil dra nytte av den ekstra kraften i PS4 Pro. Vi nyter allerede innhold som blir flottere eller flyter bedre i 1080p med Sony nye konsoll. Foreløpig er det svært usikkert hva vi kommer til å få i framtiden, men vi mistenker at de aller fleste spill kommer til å dra nytte av konsollen fra mot neste generasjon.

PS4 Pro er en konsoll for deg som er opptatt av de små detaljene i grafikken – kantutjevning, oppløsning og jevnere bildeoppdatering.  Og det er vi jo.

Har du ikke en PS4 fra før, er dette konsollen vi vil anbefale deg å handle. Prisen på konsollen er såpass sympatisk, at vi blir overrasket om ikke PS4 Pro bare blir standardkonsollen for PlayStation-leiren framover. 

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer