(Framerate.no): I fjor høst testet vi Razers «Tournament Edition» (TE) av selskapets BlackWidow Chroma. Tastaturet var så godt som identisk med den vanlige BlackWidow-utgaven, men med med en viktig forskjel - TE-utgaven leveres nemlig uten talltastatur.

Den siste tiden har vi hatt Logitechs tilsvar inne til test, Logitech G410 Atlas Spectrum.

Tanken er at dette er tastaturer du skal ha med deg når du reiser på lan-party eller skal være med i spillturneringer. Ved å sløyfe talltastaturet krympes størrelsen betraktelig, og det blir enklere å ha tastaturet med seg i veska når du transporterer pc-en din fra lan til lan.

 

Frem med saga

Det kan se ut til at Logitech har gjort mye det samme som vi forestilte oss at Razer hadde gjort med BlackWidow TE Chrome. Rett og slett tatt et større tastatur og «kappet» av talltastaturet.

Fullt så enkelt er det så klart ikke, men det er likevel mye som minner opp topmodellen G910 Orion Spark i G410. Designen er relativt lik, om enn noe mindre forseggjort i G410s tilfelle. Innvendig er det også mye likt.

Logitech G410 er utstyrt med de samme mekaniske Romer-G-bryterne vi lærte å kjenne i Logitech G910. Og som den gang er vi ikke helt overbeviste. Kanskje er det noe av grunnen til at Logitech med et par av de nyeste tastaturene sine har gått tilbake til Cherry MX-brytere.

Romer-G-bryterne er ganske annerledes enn de mekaniske bryterne vi normalt sett ser i tastaturer, være seg det er originalen fra Cherry, eller kopien fra Kailh.

Fremfor å ha en stamme i midten og lys-diode over eller under bryteren, er stammen hul med lyset plassert i midten. Det skal ifølge Logitech gi jevnere lys i tastene og gi bryterne bedre holdbarhet.

Logitech spesifiserer 70 millioner tastetrykk, mot 50 millioner med Cherry MX. Ikke at vi tror mange vil komme opp i så mange tastetrykk med det første.

 

Underlig blanding av alt

Vi har ikke blitt helt komfortable med følelsen i Romer-G-bryterne. I bruk føles de litt som en slags blanding av den lineære MX Red-bryteren, den taktile MX Brown og et membrantastatur, men heldigvis med mest følelse av MX Brown.

Det vi kan sette pris på er et noe tidligere aktiveringspunkt. Romer-G-bryteren aktiveres allerede ved 1,5 millimeter, mot to millimeter med Cherry MX Red, som er den mest brukte «spillbryteren», og 1,9 millimeter med Razers Kailh-baserte brytere.

Aktiveringspunktet bestemmer hvor langt ned du må trykke tasten før tastaturet oppfatter at det er nettopp det du driver med.

Et tidligere aktiveringspunkt gjør at du, med trening, kan taste raskere og mindre anstrengt. I teorien kan det gjøre deg en anelse raskere, om du klarer å benytte deg av det, være seg du skriver eller spiller.

 

Andre alternativer frister mer

Av de mekaniske tastaturene vi har testet, og det begynner etter hvert å bli ganske mange, er nok Romer-G-bryterne, med unntak av Razers første forsøk med Kailh, som de rettet opp i neste versjon, den bryteren vi er minst begeistret for.

Som med Logitech G910, har også G410 fargejusterbare lys under tastene. Å programmere fargene er en relativt smal sak, takket være lettforståelig programvare.

Som med for eksempel Corsair, har også Logitech valgt å samle alt av spillutstyr i samme programmet. Dermed kunne vi justere tastatur, ratt og mus fra Logitech uten å ha en skokk med ekstra programmer installert.

Profilene du lager til tastaturet kan du velge å aktivere manuelt, eller du kan la programvaren skifte profil for deg avhengig av hvilket program eller spill du kjører.

 

For dyrt og for sært for de fleste

Etter å ha testet Logitech G410 en god stund, faktisk flere måneder, sitter vi igjen med et litt blandet inntrykk av tastaturet.

Joda, funksjonen med de fargede lysene i tastene er snedig, og det er morsomt å kunne programmere tastaturet til å starte forskjellige profiler automatisk, avhengig av hvilket program eller spill du starter.

Bryterne er for så vidt helt greie i bruk, men har en litt underlig og uvant respons. De er presise og relativt raske, men også litt «svampete», og det er et lite stykke opp til de mer utbredte Cherry MX-bryterne.

Og så er det størrelsen, som er ypperlig om du er blant dem som reiser mye rundt med pc-en din, og vil ha et skikkelig tastatur som ikke tar all verdens med plass i veska.

Problemet er bare at dette tastaturet normalt sett koster godt over 1 000 kroner, og det er mye penger for et tastatur som ikke egner seg like godt til daglig hjemmebruk som det gjør når du er på farten. Til det savner i alle fall vi talltastaturet alt for mye.

Det er ikke dermed sagt at det er helt håpløst. I skrivende stund får du nemlig Logitech G410 Atlas Spectrum for mellom 500 og 700 kroner fra et knippe norske forhandlere. Da blir det plutselig litt lettere å forsvare å kjøpe seg et eget lan-tastatur.

 

Til full pris ville vi imidlertid glatt stått over. Du får bedre, fullstørrelse tastaturer med gode Cherry-brytere til mindre penger. Og det tar tross alt ikke så mye større plass i veska.

Er du innstilt på å klare deg uten talltastaturen bør nok heller gå for Razer BlackWidows TE Chroma, som har bedre brytere og enda litt mer brukervennlig programvare. Prisen er omtrent den samme som for Logitech G410.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer